Verandering eigen bijdrage WMO
Veranderingen in de eigen bijdrage Wmo
Dit jaar is er een wijziging in de eigen bijdrage voor de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo). De eigen bijdrage wordt dan verhoogd van maximaal 19 euro per maand naar 20,60 euro per maand. Vanaf 2026 is er nog een wijziging. Dan wordt de eigen bijdrage namelijk inkomensafhankelijk. Wat betekent dit voor u?
Het vaste bedrag (abonnementstarief) wijzigt vanwege de inflatie en stijgende kosten voor alle Wmo-voorzieningen. Het is sinds jaren dat er indexering van het abonnementstarief plaatsvindt. Vanaf 2026 is er nog een wijziging. Dan wordt de eigen bijdrage hoogstwaarschijnlijk inkomensafhankelijk. Dat gaat niet alleen gelden voor de huishoudelijke hulp, maar ook voor andere Wmo-vormen zoals begeleiding en hulpmiddelen.
Toename aantal aanvragen
Vóór 2019 betaalden inwoners een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor voorzieningen vanuit de Wmo. Vanaf 2019 is het abonnementstarief Wmo ingevoerd, waarbij inwoners een bedrag per maand betalen onafhankelijk van inkomen, vermogen of het gebruik van meerdere voorzieningen. Vanaf 2020 is dat 19 euro per maand. Door de inkomensonafhankelijkheid van deze regeling is het aantal aanvragen flink gestegen en daarmee dus ook de kosten.
Toename huishoudelijke ondersteuning
Gemeenten zeggen dat het abonnementstarief ervoor zorgt dat meer mensen een aanvraag doen. De kosten zijn inderdaad toegenomen, maar de stijging verschilt per gemeente. Als vanaf 2026 de eigen bijdrage weer naar inkomen/vermogen wordt berekend, is de verwachting dat de aanvragen voor huishoudelijke ondersteuning met zes procent zullen afnemen. Met deze maatregel wil het kabinet de voorzieningen en ondersteuning uit de Wmo beschikbaar houden.
Standpunt KBO
KBO is niet tegen een inkomensafhankelijke eigen bijdrage Wmo. Wel is KBO tegen het uitsluiten van voorzieningen, met name huishoudelijke hulp, voor inwoners die een inkomen hebben van 185 procent of hoger van het sociaal minimum, zoals gebeurt in Oisterwijk en Land van Cuijk. Deze gemeenten hebben een inkomenstoets ingevoerd. Inwoners met een inkomen boven bedoeld percentage moeten hun hulp zelf regelen en betalen. Dat is iets heel anders dan een eigen bijdrage vragen die rekening houdt met inkomen en vermogen. Krijgt u hiermee te maken? Neem contact op met een Wmo-cliëntondersteuner van KBO voor hulp en advies.